Nalewka z mango (mangówka)
Przepis na nalewkę z mango
(Zaskakująco dobra nalewka)
Składniki na nalewkę z mango:
- 2 duże mango (dojrzałe, ale nadal lekko twarde)
- 200 ml spirytusu 95%;
- 500 ml wódki 40%;
- 1 limonka;
- 350 ml wody;
- 150 g cukru.
Jak zrobić nalewkę z mango?
Najtrudniejszy etap to wybór dobrego mango. Powinno być już dojrzałe i słodkie, ale przy tym jeszcze lekko twarde. Jeśli jednak nie możecie sobie pozwolić na wybrzydzanie, to weźcie jakiekolwiek i miejcie nadzieję, że coś z niego wyjdzie. Jak to w życiu.
Owoce obieramy i kroimy na dużą kosteczkę albo w co nam tam wygodnie. Mango wrzucamy do słoja, a następnie dodajemy sok wyciśnięty z jednej limonki. Mieszamy ze sobą 500 ml wódki oraz 200 ml spirytusu i przelewamy alkohol do słoja. W idealnym świecie alkohol powinien zakryć nam w całości owoce.
Całość odstawiamy w bezpieczne miejsce na 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając. Po tym czasie mango zaczyna wytracać swój kolor i ogólnie wyglądać coraz mniej apetycznie. Nie ma co ryzykować pogłębienia tego procesu, dlatego odcedzamy owoce na durszlaku i zlewamy alkohol do osobnego naczynia. Podczas gdy mango spokojnie sobie ocieka, my przystępujemy do robienia syropu.
Gotujemy wodę w garnku (dla potrzebujących – przepis dostępny tutaj), a następnie rozpuszczamy w niej cukier. Mango ponownie wrzucamy do słoja i wlewamy do niego ostudzony syrop. Zakręcamy pojemnik i trzęsiemy nim kilka minut jak podczas gry na meksykańskich marakasach. Dla zachowania odpowiedniej intensywności i wyczucia czasu można puścić sobie w tle ten utwór. Proces ten ma na celu wyciśnięcie z mango resztek pochłoniętego alkoholu oraz zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki kardio.
Po zakończeniu kącika muzycznego po raz kolejny cedzimy mango. Syrop wlewamy do wcześniej pozyskanego nalewu i mieszamy, a mango wykorzystujemy wedle własnej inwencji twórczej. W dalszej kolejności bierzemy się do filtrowania nalewki. Ja w pierwszej kolejności odcedziłem nalewkę przez worek do nalewek, a dopiero za drugim razem przelałem ją do butelek przez filtr do kawy. W efekcie uzyskałem niecały 1 litr przejrzystej nalewki z mango.
Absurdalne fakty o mango
- Mango jest narodowym owocem Pakistanu, Indii i Filipin.
- Sok z mango łagodzi ból gardła.
- W Indiach podarowanie komuś kosza pełnego mango traktowane jest jako wyraz szczerej przyjaźni.
- Palenie liści i drzewa mango to zły pomysł. Podczas ich spalania uwalniane są toksyny szczególnie niebezpieczne dla oczu i płuc.
Propozycja podania.
Umiar ocenia:
Dobre. Jak za darmo to pić po całym.
“Dobre jak cukierek, a nawet bardziej, bo z alkoholem. Może nawet i smakuje jak mango, ale w sumie nie wiem, bo nigdy nie jadłem. Tylko mogłoby być bardziej żółte.”