Likier z białej czekolady
Przepis na likier z białej czekolady
(Niezła, chociaż smak trafia przede wszystkim do przedstawicielek płci ładniejszej.)
Likier z białej czekolady - składniki
Na likier z białej czekolady potrzebujesz:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%,
- Puszkę mleczka zagęszczonego słodzonego – 530 g;
- 300 g białej czekolady;
- 500 ml wódki 40%.
Przed przystąpieniem do radosnej twórczości musimy zaakceptować fakt, że biała czekolada nie należy do najzdrowszych przekąsek na świecie. Dodatkowo będziemy mieszać ją m.in. z wódką, która – wbrew obiegowym opiniom – też nie jest podstawą zbilansowanej diety. Kiedy już pogodzimy się z faktem, że będziemy wyrządzać swojemu organizmowi bardzo smaczną krzywdę, możemy wziąć się za sporządzanie likieru.
W pierwszej kolejności podgrzewamy w rondelku śmietankę, a następnie wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę. Ja skorzystałem z malutkich czekoladek do fondue, bo akurat miałem je pod ręką i w dodatku smakowały całkiem nieźle. Niezależnie od rodzaju wykorzystywanej czekolady, mieszamy ją w rondelku tak długo, aż wszystkie kawałki się rozpuszczą. Następnie dodajemy puszkę mleczka zagęszczonego i z przyzwyczajenia ponownie wszystko mieszamy.
Cierpliwie czekamy do wystygnięcia mikstury, po czym wlewamy do likieru 500 ml wódki i po raz kolejny mieszamy składniki. Tak przygotowany trunek rozlewamy od razu do butelek i odstawiamy przynajmniej na jeden dzień do przegryzienia się.
Istotna uwaga – po zupełnym wystygnięciu likieru prawdopodobnie na wierzchu zastygnie nam skorupka z białej czekolady. Żeby się jej pozbyć wypada przed podaniem lekko podgrzać trunek, najlepiej wkładając zamkniętą butelkę do garnka z ciepłą wodą. Po takim zabiegu czekolada powinna znowu przyjąć płynną formę, a z likieru znikną też nieprzyjemne grudki. Należy jednak zachować umiar z ogrzewaniem butelki, żeby przypadkiem po podaniu nie wyparował nam cały alkohol.
Z podanych składników uzyskałem ok. 1,5 litra nalewki z białej czekolady o mocy ok. 12-14 %.
Absurdalny fakt o Białej czekoladzie
- W Wiśle znajduje się rzeźba Adama Małysza wykonana z białej czekolady. Niestety, podobno zaczyna się sypać. (Źródło)
Likier z białej czekolady – propozycja podania
Zbliżenie na twarz
Eleganckie butelki po spirytusie dodają likierowi nieco wytwornego charakteru.
Umiar ocenia:
Średnie. Czyli dobre.
“Mnie do tej pory rwie na myśl o białej czekoladzie, od kiedy kilkanaście lat temu zjadłem jedną z Biedronki. Chyba nawet cebula była od niej słodsza, no a już na pewno smaczniejsza. No, tera do likierów to dodaje się trochę lepsiejsze czekolady, ale jednak nie ma co diabła kusić. “
Słodziutka, taka do pociumkania! Super alternatywa dla sklepowych słodyczy.