Nalewka z pomelo (pomelówka)
Przepis na nalewkę z pomelo
(Doświadczenie pokazuje, że można zrobić nalewkę z pomelo. Pozostaje jednak pytanie: po co?)
Składniki na nalewkę z pomelo:
- 1 duże pomelo (ja użyłem czerwonego)
- 350 ml spirytusu 95%;
- 400 ml wódki 40%;
- 450 ml wody;
- 200 g cukru.
Jak zrobić nalewkę z pomelo?
Owoc pomelo starannie czyścimy i wyparzamy, bo w jego skórce mieści się pół tablicy Mendelejewa. Jeśli jesteśmy rozsądni i nie będziemy używali skórki (polecam), to możemy wyczyścić pomelo nieco bardziej po łebkach. Następnie obieramy go ze skórki, dzielimy owoc na kawałeczki i wrzucamy do słoja. Jeśli marzy nam się wersja ze skórką, to dodatkowo próbujemy obrać cieniutko odrobinę wierzchniej warstwy (bez białej tkanki) i dorzucić do owocu. Smaku to bardzo nie poprawi, ale raczej też go nie pogorszy.

Pokruszonemu na kawałki pomelo do towarzystwa dolewamy 350 ml spirytusu i 400 ml wódki, najlepiej uprzednio ze sobą zmieszane. Słój albo inny pojemnik odstawiamy na co najmniej miesiąc, a najlepiej dwa w jakieś spokojnie miejsce, w którym będzie mógł przemyśleć swoje zachowanie. Żeby wyglądać profesjonalnie i lepiej wymieszać składniki, potrząsamy słojem co kilka dni.
Kiedy uznamy, że pomelo wystarczająco przeszło już alkoholem, odcedzamy nalew do osobnego naczynia. W dalszej kolejności gotujemy ok. 450 ml wody, a następnie rozpuszczamy w niej 200 g cukru. Kiedy syrop dobrze wystygnie, wlewamy go do naczynia z resztkami pomelo, zamykamy i trzęsiemy nim jak automatem, który połknął nasze ostatnie 2 zł. W ten sposób pomelo powinno uwolnić resztki smaku oraz – przede wszystkim – alkoholu. Płyn cedzimy i przelewamy do naczynia z nalewem. Z resztkami owocu robimy co tylko dusza zapragnie, bo nie będą nam już więcej potrzebne.
Nalew z syropem dobrze mieszamy, a następnie filtrujemy (np. przez filtr do kawy) podczas przelewania do butelek. Tak uzyskana nalewka powinna postać jeszcze z miesiąc, aby odpowiednio się przegryzła. W ten sposób uzyskujemy ok. 1 litra nalewki z pomelo.
Nie róbcie sobie jednak wielkich nadziei na wyborny smak, bo pomelo z natury nie jest zbyt aromatycznym owocem. Nalewkę robicie na własną odpowiedzialność, aczkolwiek niektórym podobno rzeczywiście smakuje.
Absurdalne fakty o pomelo
- Pomelo usuwa toksyny z organizmu, dlatego jest wskazane osobom po zatruciu alkoholowym. Nauce nieznane są jednak efekty picia alkoholu z pomelo, aczkolwiek problem zachęca do dalszych badań.
- Owoc pomelo jest największym cytrusem na Ziemi. W języku polskim nazywane jest też „pomarańczą olbrzymią”.
- Drzewo pomelo wykorzystywane jest do produkcji trzonków niektórych narzędzi.

Propozycja podania.
Umiar ocenia:

Pić tylko w potrzebie.
„Te całe pelomo nawet normalnie smakuje jak brukiew w occie. W nalewce jest niewiele lepiej, ale kto to takie rzeczy widział? Jakby już polskich warzyw do picia nie było.”