Nalewka z pomelo (pomelówka)

Przepis na nalewkę z pomelo

Subiektywna ocena
1.5/5

 (Doświadczenie pokazuje, że można zrobić nalewkę z pomelo. Pozostaje jednak pytanie: po co?)

Składniki na nalewkę z pomelo:

  • 1 duże pomelo (ja użyłem czerwonego)
  • 350 ml spirytusu 95%;
  • 400 ml wódki 40%;
  • 450 ml wody;
  • 200 g cukru.

Jak zrobić nalewkę z pomelo?

Owoc pomelo starannie czyścimy i wyparzamy, bo w jego skórce mieści się pół tablicy Mendelejewa. Jeśli jesteśmy rozsądni i nie będziemy używali skórki (polecam), to możemy wyczyścić pomelo nieco bardziej po łebkach. Następnie obieramy go ze skórki, dzielimy owoc na kawałeczki  i wrzucamy do słoja. Jeśli marzy nam się wersja ze skórką, to dodatkowo próbujemy obrać cieniutko odrobinę wierzchniej warstwy (bez białej tkanki) i dorzucić do owocu. Smaku to bardzo nie poprawi, ale raczej też go nie pogorszy. 

All-exclusive-nalewka-z-pomelo (3)

Pokruszonemu na kawałki pomelo do towarzystwa dolewamy 350 ml spirytusu i 400 ml wódki, najlepiej uprzednio ze sobą zmieszane. Słój albo inny pojemnik odstawiamy na co najmniej miesiąc, a najlepiej dwa w jakieś spokojnie miejsce, w którym będzie mógł przemyśleć swoje zachowanie. Żeby wyglądać profesjonalnie i lepiej wymieszać składniki, potrząsamy słojem co kilka dni. 

Kiedy uznamy, że pomelo wystarczająco przeszło już alkoholem, odcedzamy nalew do osobnego naczynia. W dalszej kolejności gotujemy ok. 450 ml wody, a następnie rozpuszczamy w niej 200 g cukru. Kiedy syrop dobrze wystygnie, wlewamy go do naczynia z resztkami pomelo, zamykamy i trzęsiemy nim jak automatem, który połknął nasze ostatnie 2 zł. W ten sposób pomelo powinno uwolnić resztki smaku oraz – przede wszystkim – alkoholu. Płyn cedzimy i przelewamy do naczynia z nalewem. Z resztkami owocu robimy co tylko dusza zapragnie, bo nie będą nam już więcej potrzebne. 

Nalew z syropem dobrze mieszamy, a następnie filtrujemy (np. przez filtr do kawy) podczas przelewania do butelek. Tak uzyskana nalewka powinna postać jeszcze z miesiąc, aby odpowiednio się przegryzła. W ten sposób uzyskujemy ok. 1 litra nalewki z pomelo. 

Nie róbcie sobie jednak wielkich nadziei na wyborny smak, bo pomelo z natury nie jest zbyt aromatycznym owocem. Nalewkę robicie na własną odpowiedzialność, aczkolwiek niektórym podobno rzeczywiście smakuje. 

Absurdalne fakty o pomelo

  • Pomelo usuwa toksyny z organizmu, dlatego jest wskazane osobom po zatruciu alkoholowym. Nauce nieznane są jednak efekty picia alkoholu z pomelo, aczkolwiek problem zachęca do dalszych badań. 
  • Owoc pomelo jest największym cytrusem na Ziemi. W języku polskim nazywane jest też „pomarańczą olbrzymią”. 
  • Drzewo pomelo wykorzystywane jest do produkcji trzonków niektórych narzędzi. 
All-exclusive-nalewka-z-pomelo (12)

Propozycja podania. 

Umiar ocenia:

Umiar1
1.5/5

Pić tylko w potrzebie.

„Te całe pelomo nawet normalnie smakuje jak brukiew w occie. W nalewce jest niewiele lepiej, ale kto to takie rzeczy widział? Jakby już polskich warzyw do picia nie było.”

Nalewka z pomelo – pomelówka

0 0 Ocen
Ocena
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments