Nalewka jeżynowa - Jeżynówka
Przepis na nalewkę jeżynową
(Wyjątkowo nikt nie narzekał, a zdarzyła się nawet i pochwała)
Nalewka jeżynowa - składniki
Potrzebujesz:
- Ok. 1,1 kg dojrzałych jeżyn;
- 250 ml wódki;
- 250 ml rumu;
- 500 ml spirytusu 95%;
- dwa kubki miodu płynnego (każdy po ok. 350 g)
Jeżyny myjemy, wrzucamy do słoja albo baniaczka (3-5 litrowego) i zalewamy je miksturą złożoną ze spirytusu, wódki i rumu. Pojemnik szczelnie zamykamy.
Włączamy jakiś krótki, wciągający serial (Klan albo Złotopolskich) i siadamy na wersalce. Czekamy ok. 4-5 tygodni aż owoce się zmacerują, co jakiś czas potrząsając pojemnikiem. Następnie odcedzamy nalew (alkohol) od owoców i zlewamy go do osobnego słoja. Owoce pozostawiamy w bukłaku.
Do owoców dodajemy miód, zamykamy pojemnik i modlimy się, żeby ten przepis miał jakikolwiek sens. Jeśli mamy szczęście i użyliśmy dobrej jakości miodu, to po ok. tygodniu powinien się rozpuścić i w słoju powstanie słodki owocowy płyn.

Ponownie odcedzamy owoce i płyn. Jeżyny dobrze wyciskamy, bo gnieździ się w nich jeszcze trochę drogocennej mikstury alkoholowej. Odcedzone owoce wyrzucamy, oddajemy do skupu albo wykorzystujemy do innych fetyszy. Uzyskany płyn wlewamy do wcześniej odlanego nalewu (tj. tego kolorowego alkoholu). Czekamy kolejne 2-3 tygodnie aż nalew dobrze przegryzie się z sokiem z rozpuszczonego miodu.
Teraz najtrudniejsza część – łykamy nerwosol, puszczamy ballady Krawczyka, ubieramy choinkę i przystępujemy do filtrowania nalewki oraz przelewania jej do butelek. Ja wykorzystuję do tego celu filtry do kawy, które wsadzam w lejek i przelewam przez nie nalewkę. To rozwiązanie ma jednak ten minus, że filtry dość szybko zapychają się osadem z owoców i zmuszony jestem wtedy brzydko się do nich odzywać oraz co jakiś czas wymienić je na nowy egzemplarz. Można (a nawet trzeba, ale zapomniałem to zrobić) przecedzić nalewkę najpierw przez gazę w celu wstępnego usunięcia osadu, a dopiero potem bawić się w finalne klarowanie trunku przy wykorzystaniu bibułek niczym alchemik.
Po rozlaniu nalewek do butelek trunek powinien leżakować jeszcze kilka miesięcy albo tygodni, a już na pewno co najmniej kilka godzin.
W moim wypadku z wymienionych proporcji wyszło ok. 1,2 l finalnej nalewki, ale mogę się też mylić, bo część już wypito.

Propozycja podania
Umiar ocenia:

Średnie. Czyli dobre.
„Dobre takie, nie za słodkie. Tylko cztery gwiazdki, bo bardzo nie klepie, no i jednok trochę wstyd kupować rum w Biedronce”
Witam. Chcialbym kupic 10 litrow na slub curki w maju na stol wiejski bo jak szwagier robil wesele syna rok temu to byla galanta wisniowka i wszyscy chwalili. Nie moge byc gorszy w koncu to wesele jedynej corki. Ile za litr? Napewno sie jakos dogadamy. Pozdrawiam. Wieslaw z Gosniewic
CZŁOWIEKU!!! Jesteś poetą, wieszczem narodowym! To najpiękniej opisana nalewka jeżynowo-rumowa w sieci. Chyba tego właśnie szukałem. Ale coś jeszcze dołożę 😛 Pozdrawiam i chylę czoła!