Nalewka grejpfrutowa - grejpfrutówka
Przepis na nalewkę grejpfrutową (lub jak kto woli - grapefruitową)
(Lekko gorzka i wyraźnie cytrusowa, czyli w sumie jak grejpfrut)
Składniki na nalewkę grejpfrutową:
- 4 grejpfruty (ja użyłem czerwonych);
- 400 ml wódki;
- 250 ml spirytusu 95%;
- 600 ml wody;
- 250 g cukru (w moim wypadku brązowego, ale biały też jest sympatyczny)
- Ewentualnie skórka z połowy pomarańczy dla smaku.
Jak zrobić nalewkę grejpfrutową?
Grejpfruty czyścimy i sparzamy krótko wrzątkiem. Następnie cieniutko ścinamy skórkę z dwóch owoców w taki sposób, żeby w plasterkach znajdowało się jak najmniej tego białego, gorzkiego cholerstwa (fachowo nazywanego albedo). Robimy to mniej więcej tak, jak na załączonym obrazku, tylko jeszcze lepiej. Jeśli chcemy wzbogacić nieco smak, to możemy w podobny sposób oczyścić, sparzyć i obrać połowę pomarańczy. Ja porwałem się na taki eksperyment, co nie wpłynęło specjalnie na smak finalnego wyrobu, ale wyglądało za to bardzo fachowo. Plasterki wrzucamy do słoja i wyciskamy na sok wszystkie grejpruty (obrane i nieobrane).
Sok również wlewamy do słoja, a następnie wszystko zalewamy wódką wymieszaną ze spirytusem. Zakrywamy, odstawiamy w bezpieczne miejsce i przez około miesiąc dajemy czas składnikom, aby się lepiej poznały i wzajemnie przeszły swoim smakiem.
Po miesiącu cedzimy nalew przez sito i przelewamy go do większego naczynia. Grejpfrutowy alkohol zachowujemy do dalszej zabawy, a skrawki skórki wykorzystujemy wedle własnej fantazji. W dalszej kolejności robimy cukrowy syrop – w rondelku gotujemy wodę. wsypujemy cukier i dokładnie go rozpuszczamy. Tu istotna sprawa – jeśli użyjecie (jak ja) brązowego cukru, to wasz syrop również nabierze takiego koloru, a tym samym nada lekko ciemniejszy odcień nalewce. Jeśli jesteście normalni i nie lubicie udziwnień, to proponuję wykorzystać zwykły biały cukier. Po zagotowaniu syropu zostawiamy go do ostygnięcia.
Kiedy syrop się odpowiednio schłodzi, przelewamy go do uprzednio zrobionego nalewu. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie blendujemy. Tak pozyskaną miksturę następnie filtrujemy i przelewamy do butelek. Najlepiej będzie przefiltrować nalewkę najpierw przez gazę lub tkaninę w celu pozbycia się osadu z soku grejpfrutowego, a dopiero potem przelać trunek przez filtry do kawy dla uzyskania odpowiedniej klarowności.
Z podanych składników uzyskałem ok 1,75 l nalewki grejpfrutowej.
Absurdalne fakty o GREJPFRUCIE
- Zgodnie z legendą, grejpfrut powstał na Barbados w wyniku przypadkowego aktu miłosnego pomiędzy pomelo a słodką pomarańczą
- Według badań amerykańskich naukowców, mężczyźni pod wpływem zapachu grejpfrutów postrzegają kobiety jako 6 lat młodsze, niż są w rzeczywistości (źródło).
Propozycja podania wraz z miniaturową śmieciarką.
Umiar ocenia:
Jak częstują, nie odmówię.
“Zdrowe i nawet smaczne. Tak jakby rutinoscorbin pić z kielsizka, więc polecam przy pierwszych oznakach przeziębienia albo złapania wilka”
Prawdziwa aqua vitae
Proszę nie spoilerować!
Ślicznie dziękuję za niebagatelną informację dla starzejącej się singielki, nacieranie się grejpfrutem od stóp do głów odmieniło moje życie, a właściwie pożycie. Dozgonna wdzięczność