Nalewka miętowa (miętówka)
Przepis na nalewkę miętową
(Niesamowity kolor i zapach, trochę mniej niesamowity smak)
Nalewka miętowa - składniki:
- Pęczek świeżej mięty – ok. 20 gałązek (ja zmieszałem miętę pieprzową i czekoladową)
- 750 ml spirytusu 95%;
- 1 litr przegotowanej wody*;
- 300 g cukru.
Jak zrobić nalewkę miętową?
Gałązki mięty dokładnie myjemy i zostawiamy do osuszenia. Przed wrzuceniem wyczyszczonych liści mięty do naczynia możemy je jeszcze odrobinę porwać. Czynność ta ma na celu zmotywowanie mięty do uwolnienia wszystkich swoich właściwości smakowych, a dodatkowo pozwala się wyżyć po trudnym dniu w pracy.
Miętę zalewamy czystym spirytusem (95%) i odstawiamy w ciemne miejsce do maceracji na 3-4 dni. W idealnym świecie alkohol powinien nam przykryć wszystkie liście w słoju, ale nie musimy rozpaczać, jeśli tak się nie stanie. Każdego dnia energicznie potrząsamy naczyniem, aby alkohol dobrze wymieszał się z miętą. Ważne jest, żeby nalew (a później również nalewkę) trzymać w ciemnym miejscu, bo pod wpływem promieni słonecznych może nam się utlenić i zmienić kolor na lekko bursztynowy.
Jeśli wszystko poszło dobrze, to po 4 dniach będziemy mieli w naczyniu nalew o wściekle zielonej barwie. Przelewamy go przez durszlak do osobnego słoja i chowamy w jakimś ciemnym miejscu. Gałązki mięty pozostawiamy natomiast w dotychczasowym pojemniku. Następnie gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej 300 g cukru. Po ostygnięciu syropu, przelewamy go do naczynia z gałązkami mięty. Ponownie potrząsamy pojemnikiem, żeby zmusić miętę do oddania pochłoniętego alkoholu i resztek smaku. Słój z zawartością odstawiamy na jeden dzień, żeby na spokojnie przemyślał swoje zachowanie.
Absurdalne fakty o mięcie
- Starożytni Rzymianie wierzyli, że żucie gumy zwiększa inteligencję.
- Zapach mięty odstrasza niektóre insekty, m.in. muchy, pchły i komary.
- Tabletki na ból gardła często zawierają w swoim składzie olejek miętowy, który ma działanie antyseptyczne i przeciwbólowe.
Kolejnego dnia cedzimy miętowy syrop i dolewamy go do alkoholowego nalewu, który uzyskaliśmy wcześniej. Mieszamy ze sobą oba składniki i przystępujemy do filtrowania. Jest to najtrudniejszy etap całego procesu, bo nalewka miętowa jest zaskakująco oporna na filtrację. Ostatecznie ograniczyłem się do przecedzenia jej wyłącznie przez woreczek do nalewek (można go zastąpić gazą) i odpuściłem sobie kolejne przelewanie przez filtr do kawy. Niestety, podczas filtrowania nalewka straciła nieco ze swojego niesamowitego koloru. Po przelaniu do butelek warto odstawić nalewkę na kilka dni celem leżakowania, ale osoby bardzo spragnione mogą ją również konsumować niezwłoczne po przyrządzeniu.
* Proporcje podane na wstępie pozwolą uzyskać ok. 1,7 l nalewki miętowej. Należy mieć na uwadze, że wychodzi ona dosyć mocna i przeznaczona jest raczej do symbolicznej i prozdrowotnej konsumpcji. Jeśli chcemy uczynić ją bardziej zdatną do spożycia w hurtowych ilościach, można podczas przygotowywania dodać więcej wody albo finalną nalewkę miętową rozcieńczyć wodą gazowaną i lodem.
Propozycja podania.
Zbliżenie na gwiazdę wieczoru.
Umiar ocenia:
Jak częstują, nie odmówię.
„O panie, jeśli to jest tak zdrowie, jak mocne, to należy się tej nalewce jakiś Nobel z aptekarstwa albo innego sanatorium. Poza spirytusem wyczuwam też lekka nutkę mięty, ale pewności nie mam.”
Dzień dobry witam
Wreszcie polska odpowiedz na jager majtera!