Nalewka agrestowa - agrestówka
Przepis na nalewkę agrestową
(Nie zachwyca, choć może być to wina trochę za wcześnie zebranego agrestu.)
Agrestówka - składniki
Na nalewkę z agrestu potrzebujesz:
- 1,5 kg dojrzałego zielonego agrestu;
- 1 l wódki 40%;
- 0,5 l spirytusu 95%;
- 300 g cukru;
- 300 ml przegotowanej wody.
Najważniejszym elementem w przygotowaniu agrestówki jest zebranie agrestu we właściwym momencie. To przedziwny owoc, który nie nadaje się do spożycia przez 51 tygodni w roku, a podczas tego jednego, jedynego smakuje przepysznie. Odradzam też wcześniejsze zebranie agrestu i czekanie na jego dojrzenie, bo możecie się srogo rozczarować.
Przygotowanie nalewki zaczynamy od wyczyszczenia owoców, usunięcia szypułek i lekkiego nacięcia każdego agrestu. Następnie wrzucamy go do przygotowanego słoja i zalewamy uprzednio wymieszaną wódką ze spirytusem. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w bezpieczne miejsce na jakiś miesiąc. Żeby nie zapomnieć o nastawionej agrestówce, co kilka dni prewencyjnie potrząsamy słojem.
Po tym czasie agrest odcedzamy i nalew przelewamy do osobnego naczynia. Owoce wrzucamy z powrotem do słoja, dolewamy 300 ml przegotowanej i wystudzonej wody, a w dalszej kolejności zasypujemy 300 g cukru. Znowu szczelnie zamykamy naczynie i odstawiamy je na jakiś tydzień. Żeby zmusić agrest do oddania resztek alkoholu, każdego dnia przybieramy groźną minę i poruszamy słojem.
Ponownie odcedzamy agrest, wyciskając z niego maksimum smaku, wartości odżywczych i etanolu. Uzyskany syrop wlewamy do odstawionego wcześniej nalewu, mieszamy i odstawiamy na kilka dni. Przez ten czas większość osadu powinna osiąść na dnie naczynia, co ułatwi nam filtrowanie. Nie róbcie sobie nadziei – i tak będzie to dość żmudny proces, ale bez sugerowanego krótkiego odstania byłby jeszcze trudniejszy. Nalewkę najlepiej jest filtrować dwukrotnie – najpierw przez gazę lub worek do nalewek, a następnie przez filtr do kawy. Tak uzyskaną agrestówkę przelewamy do butelek i żywimy nadzieję, że którykolwiek z gości wyrazi o niej pochlebną opinię.
Agrestówka przygotowana ze składników w podanych powyżej proporcjach będzie miała jakieś 38-40% mocy.
Absurdalny fakt o agreście
- Agrest posiada dużo antyoksydantów i z tego powodu stosowany jest w kremach przeciwzmarszczkowych. Doustne stosowanie agrestówki może przynosić równie korzystne dla urody efekty, ale nikt tego jeszcze nie zbadał. Nie zaszkodzi jednak pić nalewkę prewencyjnie.
- Z agrestu można zrobić również wino. W Polsce produkowane jest m.in. na Zamojszczyźnie (Źródło)
- Od połowy XVIII w do I Wojny Światowej w Wielkiej Brytanii istniały liczne kluby agrestowe. Ich członkowie organizowali popularne zawody na największe, najsłodsze i w ogóle najlepsze owoce agrestu. (Źródło)
Agrestówka – propozycja podania
Owoce agrestu odpoczywają po maceracji w alkoholu.
Zbliżenie na twarz.
Umiar ocenia:
Piłem gorsze, ale to akurat żadna reklama.
„Z tą nalewką jest jak z agrestem na działce. Wygląda może i fajnie, ale jak przychodzi do grilla, to i tak wszyscy wolą kiełbasę i Harnasia”
Pierwszy