Nalewka agrestowa - agrestówka

Przepis na nalewkę agrestową

Subiektywna ocena
3/5

 (Nie zachwyca, choć może być to wina trochę za wcześnie zebranego agrestu.)

Agrestówka - składniki

Na nalewkę z agrestu potrzebujesz:

  • 1,5 kg dojrzałego zielonego agrestu;
  • 1 l wódki 40%;
  • 0,5 l spirytusu 95%;
  • 300 g cukru;
  • 300 ml przegotowanej wody. 

Najważniejszym elementem w przygotowaniu agrestówki jest zebranie agrestu we właściwym momencie. To przedziwny owoc, który nie nadaje się do spożycia przez 51 tygodni w roku, a podczas tego jednego, jedynego smakuje przepysznie. Odradzam też wcześniejsze zebranie agrestu i czekanie na jego dojrzenie, bo możecie się srogo rozczarować. 

Przygotowanie nalewki zaczynamy od wyczyszczenia owoców, usunięcia szypułek i lekkiego nacięcia każdego agrestu. Następnie wrzucamy go do przygotowanego słoja i zalewamy uprzednio wymieszaną wódką ze spirytusem. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w bezpieczne miejsce na jakiś miesiąc. Żeby nie zapomnieć o nastawionej agrestówce, co kilka dni prewencyjnie potrząsamy słojem. 

Nalewka-agrestowa-agrestowka (2)

Po tym czasie agrest odcedzamy i nalew przelewamy do osobnego naczynia. Owoce wrzucamy z powrotem do słoja, dolewamy 300 ml przegotowanej i wystudzonej wody, a w dalszej kolejności zasypujemy 300 g cukru. Znowu szczelnie zamykamy naczynie i odstawiamy je na jakiś tydzień. Żeby zmusić agrest do oddania resztek alkoholu, każdego dnia przybieramy groźną minę i poruszamy słojem.

Ponownie odcedzamy agrest, wyciskając z niego maksimum smaku, wartości odżywczych i etanolu. Uzyskany syrop wlewamy do odstawionego wcześniej nalewu, mieszamy i odstawiamy na kilka dni. Przez ten czas większość osadu powinna osiąść na dnie naczynia, co ułatwi nam filtrowanie. Nie róbcie sobie nadziei – i tak będzie to dość żmudny proces, ale bez sugerowanego krótkiego odstania byłby jeszcze trudniejszy. Nalewkę najlepiej jest filtrować dwukrotnie – najpierw przez gazę lub worek do nalewek, a następnie przez filtr do kawy. Tak uzyskaną agrestówkę przelewamy do butelek i żywimy nadzieję, że którykolwiek z gości wyrazi o niej pochlebną opinię. 

Agrestówka przygotowana ze składników w podanych powyżej proporcjach będzie miała jakieś 38-40% mocy.

Absurdalny fakt o agreście

  • Agrest posiada dużo antyoksydantów i z tego powodu stosowany jest w kremach przeciwzmarszczkowych. Doustne stosowanie agrestówki  może przynosić równie korzystne dla urody efekty, ale nikt tego jeszcze nie zbadał. Nie zaszkodzi jednak pić nalewkę prewencyjnie. 
  • Z agrestu można zrobić również wino. W Polsce produkowane jest m.in. na Zamojszczyźnie (Źródło)
  • Od połowy XVIII w do I Wojny Światowej w Wielkiej Brytanii istniały liczne kluby agrestowe. Ich członkowie organizowali popularne zawody na największe, najsłodsze i w ogóle najlepsze owoce agrestu. (Źródło)
Nalewka-agrestowa-agrestowka (1)

Agrestówka – propozycja podania

Nalewka-agrestowa-agrestowka (3)

Owoce agrestu odpoczywają po maceracji w alkoholu. 

Nalewka-agrestowa-agrestowka (5)

Zbliżenie na twarz.

Umiar ocenia:

Umiar1
2/5

Piłem gorsze, ale to akurat żadna reklama.

„Z tą nalewką jest jak z agrestem na działce. Wygląda może i fajnie, ale jak przychodzi do grilla, to i tak wszyscy wolą kiełbasę i Harnasia”

Nalewka agrestowa – agrestówka

5 1 Ocena
Ocena
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Rob.Maklo.
Rob.Maklo.
10 miesięcy temu
Ocena :
     

Pierwszy