Nalewka z pigwowca - pigwówka
Przepis na nalewkę z pigwowca
(Nalewkowy klasyk, smakuje prawie każdemu.)
Nalewka pigwowa - składniki
Na nalewkę pigwową potrzebujesz:
- 1,2 kg dojrzałego pigwowca japońskiego;
- Laskę cynamonu;
- 700 ml wódki 40%;
- 300 ml spirytusu 95%;
- 400 g cukru.
Nalewka z pigwowca - przygotowanie
Po zakończeniu zmagań botanicznych przechodzimy do przygotowania nalewki. Owoce myjemy, suszymy i kroimy na kawałki, pozbywając się gniazd nasiennych. Nie ma potrzeby natomiast obierać pigwowca ze skórki. W moim wypadku po oczyszczeniu owoców pozostało ok. 1 kg eleganckich plasterków, które wrzuciłem do słoja. Następnie do pojemnika dorzucamy również pokruszoną laskę cynamonu i wszystko zalewamy uprzednio wymieszaną wódką ze spirytusem.

Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w bezpieczne miejsce na ok. 5 tygodni. Co kilka dni potrząsamy słojem, aby nie zapomnieć o jego istnieniu i jednocześnie wspomóc proces maceracji. Niektórzy twierdzą też, że pigwę można macerować o wiele dłużej, nawet kilka miesięcy i w zasadzie nie mam podstaw wątpić w słuszność tego sposobu. Niemniej już po 5 tygodniach pigwowiec powinien oddać wystarczająco aromatu, żeby nalewkę można było uznać za udaną.
Po zakończeniu maceracji cedzimy owoce przez sitko, a nalew zlewamy do osobnego naczynia. Pigwowca z cynamonem zasypujemy natomiast cukrem i ponownie odstawiamy na upatrzoną pozycję. Przez ok. 5-7 dni codziennie potrząsamy naczyniem, aż cukier w pełni się rozpuści. W dalszej kolejności zlewamy uzyskany syrop, a owoce wyciskamy. Przelewamy wszystko do wcześniej odstawionego nalewu i pozostawiamy na ok. tydzień do lekkiego odstania. Przez ten czas osad z owoców powinien nieco opaść, przez co łatwiej będzie filtrować nalewkę.
Nalewkę z pigwowca przelewamy przez filtr do kawy, dzięki czemu uzyska odpowiednią klarowność. Jeśli proces idzie wyjątkowo opornie ze względu na osad z owoców, to trunek dodatkowo wstępnie filtrujemy przez gazę albo worek do nalewek.
Trunek przygotowany ze składników w podanych powyżej ilościach pozwoli na uzyskanie ok. 1,25 l nalewki o mocy ok. 45%. Nalewka z pigwowca ma intensywny, lekko kwaskowy smak. Kolor z czasem zacznie lekko ciemnieć i przybierać barwę bursztynu. To znak, że czas powoli osuszyć butelkę i nastawić kolejną porcję nalewki z pigwowca.
Absurdalne fakty o pigwowcu
- Pomimo zbieżności nazw, pigwa z pigwowcem ma tyle wspólnego, co świnia ze świnką morską. Rośliny należą do różnych rodzin i w ogóle są dość odmienne, ale z obydwu można robić nalewki.
- Owoce pigwowca od małego marzą, aby w przyszłości zostać nalewką albo przetworami. Nie nadają się za to za bardzo do spożywania na surowo.
- Kandyzowane owoce pigwowca są uważane w kulturze japońskiej za rarytas.

Nalewka z pigwowca – propozycja podania.

Zbliżenie na gwiazdę wieczoru.
Umiar ocenia:

Niezłe, bez wstydu można szwagierkie częstować.
“Od zawsze byłem tradycjonalistą – jak grill, to z podwawelską, a jak nalewka, to jakakolwiek. Ale pigwówka faktycznie jest wysoko na liście życzeń.”
Brzmi pysznie i zdrowo! Koniecznie musze namówić mojego Piotra żeby nastawił. Dzięki za fajny przepis 🙂