Likier krówkowy

Przepis na likier krówkowy

Subiektywna ocena
4/5

 (Smakuje jak cukierek, a w dodatku ma alkohol. Dla większości łasuchów to wystarczająca rekomendacja)

Likier krówkowy- składniki

Na likier na krówkach potrzebujesz:

  • 0,5 l mleka zagęszczonego niesłodzonego;
  • 0,7 l wódki 40%;
  • 500 g krówek (co za zaskoczenie);
  • łyżkę cukru waniliowego. 

Likier krówkowy - przygotowanie

Przepis nie należy do zbyt skomplikowanych, ale z uwagi na obecność alkoholu w kuchni należy zachować szczególną ostrożność, aby nie dopuścić do rozlania szlachetnego trunku. Przygotowanie zaczynamy od podgrzania w rondelku mleka zagęszczonego i wrzucenia do niego krówek oraz cukru waniliowego. W dalszej kolejności mieszamy w naczyniu jak szaleni, aż do pełnego rozpuszczenia krówek.  Pilnujemy przy tym, żeby mleko się nie zagotowało (chociaż wtedy też likier powinien się udać). 

Kiedy sporządzimy już gładko wymieszany roztwór krówki w mleku, pozostawiamy płyn do ostygnięcia i znajdujemy sobie jakieś twórcze zajęcie. 

likier_krowkowy (2)

Nasza praca powoli dobiega końca, więc radośnie otwieramy butelkę z wódką. Powstrzymujemy się jednak od konsumpcji alkoholu sauté i wlewamy go do wystudzonego mleczka z krówkami. Mieszamy wszystko dokładnie i przelewamy do eleganckich butelek. 

Trunek przygotowany ze składników w podanych powyżej ilościach pozwoli na uzyskanie ok. 1,5 l likieru o mocy ok. 18%. Likier krówkowy powinien odstać się co najmniej dobę, ale jeśli jesteśmy spragnieni, to możemy pokusić się o wcześniejszą degustację. 

Absurdalne fakty o Krówkach

  • Jeszcze w 2022 r. powszechnym zjawiskiem było opodatkowanie “krówek” różnych producentów trzema różnymi stawkami VAT – 5%, 8% i 23%. Wszystko przez problemy z sposobem zaklasyfikowania masy kajmakowej. (Źródło)
  • Mleczaj zwyczajny to grzyb występujący w polskich lasach, nazywany również krówką. Jest jadalny i charakteryzuje się wyraźnym “rybim” zapachem. (Źródło)
  • Pierwsze cukierki były powszechnie nazywane przez klientów “krówkami”, ponieważ wyroby zawijano w folię z wizerunkiem krowy. 
likier_krowkowy (4)

Likier krówkowy – propozycja podania.

likier_krowkowy (3)

Zbliżenie na gwiazdę wieczoru. 

Umiar ocenia:

Umiar1
3.5/5

Średnie. Czyli dobre.

“Krówka w likierze jest tak zdrowa, jak wiejskie mleko prosto od krowy. Albo i bardziej, bo nie trzeba uważać przy dojeniu. “

Likier krówkowy

5 2 Ocen
Ocena
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wierna Fanka
Wierna Fanka
5 miesięcy temu
Ocena :
     

IMO supik, do pociumkania i jak się chce czegoś słodkiego, to jak się wypije taki kieliszeczek (albo pół butelki) likieru, to potem już się słodkiego nie chce. 18 na 10

Rob.Maklo.
Rob.Maklo.
4 miesięcy temu
Ocena :
     

Ja nie piłem, ale polecam. Czy można posolić masę krówkową celem uzyskania smaku zbliżonego do słonego Karmelu od, którego powstał słynny w półświatku i całym świecie zakon karmelitów?

Kolega Pawla
Kolega Pawla
26 dni temu

Jeszcze gdy chodzilem do podstawowki to byl tam taki Pawel i ja jechalem na rowerze i go spotkalem i potem jeszcze pojechalem do biedronki na lody i po drodze do domu wtedy jeszcze juz do domu pojechalem