Nalewka Śliwkowa
Przepis na nalewkę śliwkową*
(Słodka i mocna, co w zasadzie spełnia większość wymagań dobrej nalewki.)
Nalewka śliwkowa - składniki
Na nalewkę śliwkową potrzebujesz:
- 1 kg dojrzałych śliwek węgierek;
- 100 g suszonych śliwek (ale nie wędzonych)
- 30 g rodzynek;
- Laskę wanilii;
- 500 ml wódki 40%;
- 500 ml spirytusu 95%;
- 400 g cukru.
Nalewka śliwkowa - przygotowanie
Śliwki poddajemy obróbce BHP, czyli myciu, drylowaniu i suszeniu, a następnie wrzucamy je do słoja. Następnie mniej więcej 10% usuniętych pestek rozgniatamy i dorzucamy do naczynia z owocami. W moim wypadku wyszło ok. 6 pestek, a z ich zmiażdżeniem całkiem przyzwoicie poradziła sobie wyciskarka do czosnku. Dodajemy suszone śliwki oraz rodzynki i całość zasypujemy cukrem. Zalewamy wszystko spirytusem (bez wódki), szczelnie zamykamy i odstawiamy słój w ustronne miejsce na 3 tygodnie.
Możemy co kilka dni energicznie potrząsać słojem, aby nie zapomnieć o jego istnieniu i wspomóc proces maceracji. Po wszystkim odlewamy nalew do osobnego naczynia, a do owoców dodajemy jeszcze laskę wanilii i wódkę. Przyszła nalewka śliwkowa w nowym towarzystwie powinna postać jeszcze kolejne 2 tygodnie. Przez ten czas również pamiętamy o regularnym poruszaniu naczyniem, a okres oczekiwania możemy wykorzystać na zrobienie porządku w starych zdjęciach albo wykonanie badań profilaktycznych.
Po zakończeniu kolejnej maceracji ponownie zlewamy nalew, a składniki solidnie wyciskamy. W szczególności suszone owoce są bardzo łase na alkohol i niechętnie go oddają, więc należy przeprowadzić z nimi rozmowę dyscyplinującą. Obydwa uzyskane nalewy mieszamy ze sobą i zostawiamy na jakiś tydzień do odstania. Przez ten czas osad osad owocowy opadnie na dno naczynia, co trochę (choć i tak nieznacznie) ułatwi późniejszą filtrację.
Nalewkę śliwkową przelewamy najpierw przez worek do nalewek albo gazę, a następnie filtrujemy przez filtr do kawy. Należy się nastawić, że cały proces będzie żmudny i czasochłonny, ale warto się postarać dla uzyskania odpowiednio klarownej nalewki. Po przelaniu do butelek odstawiamy alkohol w ciemne i chłodne miejsce do leżakowania na ok. pół roku.
Trunek przygotowany ze składników w podanych powyżej ilościach pozwoli na uzyskanie ok. 1,35 l nalewki o mocy ok. 50%. Uczciwy woltaż jest przy tym bardzo dobrze maskowany przez słodycz z owoców.
*Powyższy przepis pochodzi z książki Zygmunta Skibickiego “Nalewki, kordiały, likiery oraz inne domowe spirytualia“, którą gorąco polecam. Poza masą przepisów znajdziecie tam praktyczne i uzasadnione naukowo porady (Skibicki jest absolwentem Wydziału Chemii Spożywczej) dotyczące przygotowywania nalewek. Pewnym bonusem jest też przebijająca się z każdej strony tekstu wyraźna osobowość autora.
Absurdalne fakty o Śliwce
- Drzewa śliwkowe są uprawiane na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy.
- Jak sama nazwa wskazuje, śliwa japońska to gatunek pochodzący z Chin.
- Najpopularniejszym ze śliwkowych alkoholi jest słowiańska “śliwowica”. Do wyprodukowania jednego litra tego trunku o mocy ok 70% potrzeba około 15 kg śliwek, które muszą być jedynym źródłem cukru. (Źródło)
Nalewka śliwkowa – propozycja podania.
Zbliżenie na gwiazdę wieczoru.
Umiar ocenia:
Średnie. Czyli dobre.
“Niby mocne, a smakuje jak landrynka. O ile, oczywiście, ktoś lubi landrynki ze spirytusem.”