Nalewka Śliwkowa

Przepis na nalewkę śliwkową*

Subiektywna ocena
4/5

 (Słodka i mocna, co w zasadzie spełnia większość wymagań dobrej nalewki.)

Nalewka śliwkowa - składniki

Na nalewkę śliwkową potrzebujesz:

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek;
  • 100 g suszonych śliwek (ale nie wędzonych)
  • 30 g rodzynek;
  • Laskę wanilii; 
  • 500 ml wódki 40%;
  • 500 ml spirytusu 95%;
  • 400 g cukru.

Nalewka śliwkowa - przygotowanie

Śliwki poddajemy obróbce BHP, czyli myciu, drylowaniu i suszeniu, a następnie wrzucamy je do słoja. Następnie mniej więcej 10% usuniętych pestek rozgniatamy i dorzucamy do naczynia z owocami. W moim wypadku wyszło ok. 6 pestek, a z ich zmiażdżeniem całkiem przyzwoicie poradziła sobie wyciskarka do czosnku. Dodajemy suszone śliwki oraz rodzynki i całość zasypujemy cukrem. Zalewamy wszystko spirytusem (bez wódki), szczelnie zamykamy i odstawiamy słój w ustronne miejsce na 3 tygodnie. 

sliwkowka-sloj

Możemy co kilka dni energicznie potrząsać słojem, aby nie zapomnieć o jego istnieniu i wspomóc proces maceracji. Po wszystkim odlewamy nalew do osobnego naczynia, a do owoców dodajemy jeszcze laskę wanilii i wódkę. Przyszła nalewka śliwkowa w nowym towarzystwie powinna postać jeszcze kolejne 2 tygodnie. Przez ten czas również pamiętamy o regularnym poruszaniu naczyniem, a okres oczekiwania możemy wykorzystać na zrobienie porządku w starych zdjęciach albo wykonanie badań profilaktycznych. 

Po zakończeniu kolejnej maceracji ponownie zlewamy nalew, a składniki solidnie wyciskamy. W szczególności suszone owoce są bardzo łase na alkohol i niechętnie go oddają, więc należy przeprowadzić z nimi rozmowę dyscyplinującą. Obydwa uzyskane nalewy mieszamy ze sobą i zostawiamy na jakiś tydzień do odstania. Przez ten czas osad osad owocowy opadnie na dno naczynia, co trochę (choć i tak nieznacznie) ułatwi późniejszą filtrację. 

Nalewkę śliwkową przelewamy najpierw przez worek do nalewek albo gazę, a następnie filtrujemy przez filtr do kawy. Należy się nastawić, że cały proces będzie żmudny i czasochłonny, ale warto się postarać dla uzyskania odpowiednio klarownej nalewki. Po przelaniu do butelek odstawiamy alkohol w ciemne i chłodne miejsce do leżakowania na ok. pół roku.  

Trunek przygotowany ze składników w podanych powyżej ilościach pozwoli na uzyskanie ok. 1,35 l nalewki o mocy ok. 50%. Uczciwy woltaż jest przy tym bardzo dobrze maskowany przez słodycz z owoców.  

*Powyższy przepis pochodzi z książki Zygmunta Skibickiego Nalewki, kordiały, likiery oraz inne domowe spirytualia, którą gorąco polecam. Poza masą przepisów znajdziecie tam praktyczne i uzasadnione naukowo porady (Skibicki jest absolwentem Wydziału Chemii Spożywczej) dotyczące przygotowywania nalewek. Pewnym bonusem jest też przebijająca się z każdej strony tekstu wyraźna osobowość autora. 

Absurdalne fakty o Śliwce

  • Drzewa śliwkowe są uprawiane na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy.
  • Jak sama nazwa wskazuje, śliwa japońska to gatunek pochodzący z Chin. 
  • Najpopularniejszym ze śliwkowych alkoholi jest słowiańska “śliwowica”. Do wyprodukowania jednego litra tego trunku o mocy ok 70% potrzeba około 15 kg śliwek, które muszą być jedynym źródłem cukru. (Źródło)
Nalewka śliwkowa

Nalewka śliwkowa – propozycja podania.

all-exclusive-nalewka-sliwki

Zbliżenie na gwiazdę wieczoru. 

Umiar ocenia:

Umiar1
3.5/5

Średnie. Czyli dobre.

“Niby mocne, a smakuje jak landrynka. O ile, oczywiście, ktoś lubi landrynki ze spirytusem.”

Nalewka śliwkowa

0 0 Ocen
Ocena
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments