Nalewka malinowa - malinówka

Przepis na nalewkę malinową

Subiektywna ocena
5/5

 (Smakuje wszystkim, taki nalewkowy odpowiednik zupy pomidorowej)

Nalewka malinowa - składniki

Na malinówkę potrzebujesz:

  • 900 g dojrzałych malin;
  • 500 ml wódki 40%;
  • 500 ml spirytusu 95%;
  • 350 g cukru.

Maliny myjemy i zostawiamy do osuszenia. Następnie wrzucamy je do słoja oraz zalewamy uprzednio wymieszaną wódką ze spirytusem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Każdego dnia potrząsamy energicznie słoikiem, żeby zająć czymś ręce w oczekiwaniu na gotową malinówkę.

Po mniej więcej tygodniu przelewamy alkohol przez sitko, a maliny wrzucamy z powrotem do słoja. Tym razem zasypujemy je cukrem i ponownie zamykamy pojemnik. Skoro już wyrobiliśmy w sobie nawyk codziennego potrząsania słojem, to kontynuujemy tą świecką tradycję. Cukier powinien rozpuścić się po jakiś 2-3 dniach, wyciągając z malin nieco alkoholu.

Maliny odcedzamy i przelewamy uzyskany syrop do wcześniej zlanego nalewu. Próbujemy przy tym maksymalnie wycisnąć maliny, bo chciwie trzymają w sobie mnóstwo soku i upitego wcześniej alkoholu. Możemy to zrobić ściskając owoce przez gazę, używając prasy do owoców albo stosując pogróżki słowne. Metodę pozostawiam Waszej fantazji. 

Nalewka-malinowa-malinowka (3)

Dokładnie mieszamy ze sobą nalew i syrop, a następnie przechodzimy do filtrowania. Gorąco polecam zastosować w tym celu filtry do kawy, bo pozwalają uzyskać kryształowo czystą nalewkę. Gotową malinówkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na 2-3 miesiące dla nabrania mocy urzędowej.

Ogólnie przepis na nalewkę malinową jest bardzo prosty i w zasadzie nie da się go schrzanić. No, może z drobnym wyjątkiem zmieszania przez pomyłkę nalewu z malin i soku z czerwonej porzeczki. Jednak nawet w takim wypadku gotowy produkt wychodzi bardzo smaczny.

Nalewka malinowa według powyższego przepisu ma jakieś 35-38%, w zależności od tego, ile soku udało nam się wycisnąć z malin.

Absurdalne fakty o Malinie

  • Podania ludowe głoszą, że herbatka z malin przyśpiesza termin porodu. Naukowcy są co do tego raczej sceptyczni, ale za to zgodnie twierdzą, że w ciąży lepiej pić herbatkę, niż malinówkę. 
  • W odróżnieniu od większości owoców, maliny nie dojrzewają po ich zerwaniu. 
  • Z botanicznego punktu widzenia owoc maliny nie jest jagodą, lecz wielopestkowcem. Z kolei z punktu widzenia konsumenta nie ma to większego znaczenia, ale brakowało mi trzeciej ciekawostki. 
nalewka malinowa

Propozycja podania

Umiar ocenia:

Umiar1
5/5

Bardzo dobre. Jak jest, to pić, a jak nie ma, to trzeba zrobić. 

„Malinówka jest król nalewek jak szczupak jest król wód. A o wódzie co nieco wiem.”

Nalewka malinowa – malinówka

0 0 Ocen
Ocena
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments