Likier pistacjowy – pistacjówka

Przepis na likier pistacjowy

Subiektywna ocena:

 (Bez szału – słodki likier z lekką sugestią smaku pistacji)

Likier pistacjowy – składniki

Na likier pistacjowy potrzebujesz:

  • Ok. 160 g surowych, niesolonych pistacji 
  • 450 g cukru (ale polecam dodać mniej)
  • 400 ml spirytusu 95%
  • 660 ml śmietanki 30%

Na wstępie zaznaczę, ze likier pistacjowy przygotowywany bez dodatkowej chemii (aromatów, E-Cokolwiek i kokainy) będzie miał raczej subtelny posmak pistacji, bo orzechy te słabo oddają aromat w alkoholu. Sam przepis ma też raczej charakter dzienniczka z eksperymentu alchemicznego, dlatego gorąco zachęcam do własnych wariacji. 

Disclaimer (zwany bardziej swojsko również „dupokrytką”) za nami, więc możemy przejść do samego przepisu.

Pistacje obieramy ze skorupek albo sprytnie kupujemy je od razu w wersji pozbawionej odzienia wierzchniego. Dodajemy do nich 100 g cukru, a następnie blendujemy je na drobny proszek (w miarę możliwości naszych i urządzenia). Otrzymaną w ten sposób mąkę pistacjowo-cukrową zalewamy w słoiku 400 ml spirytusu. Zestaw odstawiamy na jakieś 2-3 tygodnie w celu wyciągnięcia aromatu i wszelkiej dobrości z orzechów. 

Po jakimś czasie zobaczymy, że spirytus w słoiku przeszedł zdrowym, ludowym zielonym kolorem. Odcedzamy płyn bardzo dokładnie, w szczególności mączkę pistacjową, bo znajduje się w niej drogocenny alkohol.  Ja przecedziłem go najpierw przez gazę, a następnie jeszcze przez filtr do kawy. W efekcie wyszedł mi klarowny, zielony spirytus o prawie niezauważalnym zapachu pistacji. Nie wróżyło to najlepiej finalnemu wyrobowi, ale się nie poddałem. 

Do osobnego garnka wlewamy śmietankę i dodajemy do niej cukier. Ja wsypałem go 350 g (kolejne 100 g dodane było wcześniej do pistacji i spirytusu), ale finalny likier wyszedł – jak na mój chłopski gust – za słodki. Sugeruję dodać go max. 200 g, a jeśli nawet lubicie słodkie, to już na pewno nie przekraczajcie dawki 350 g. Całość gotujemy na wolnym ogniu, mieszamy i czekamy, aż cukier się rozpuści, śmietanka zagotuje, a nam odechce się dalej stać przy garach. 

Teraz (dla odmiany) cierpliwie czekamy, aż śmietanka wystygnie i dolewamy do niej zielony spirytus. Oba składniki mieszamy, a najlepiej blendujemy, i wlewamy do ładnych buteleczek. Z podanych składników wyszło mi ok. 1 litra likieru oraz kilka dodatkowych kieliszków na spróbowanie. 

All-Exclusive-pistacja
All-Exclusive-pistacja (10) (1)
Ogórek dla porównania koloru, Żywiec dla towarzystwa. 
All-Exclusive-pistacja (15) (1)
Propozycja podania.

Absurdalne fakty o pistacjach

  • Pistacje są jednymi z dwóch orzechów (obok migdałów) wspomnianych w Biblii (Źródło).
  • Niemcy są największym konsumentem pistacji na świecie z wynikiem 14 468 ton rocznie (Źródło).
  • Największa na świecie rzeźba przedstawiająca pistację znajduje się w miejscowości North Alamogordo w stanie Nowy Meksyk. Monstrualna pistacja mierzy 30 stóp, czyli jakieś 9,14 metra (Źródło).

Umiar ocenia:

Jak za darmo, to można spróbować. 

Podobne wpisy

0 0 Ocen
Ocena
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments