Nalewka jeżynowa - jeżynówka

Nalewka jeżynowa

Przepis na nalewkę jeżynową

Subiektywna ocena:

 (Wyjątkowo nikt nie narzekał, a zdarzyła się nawet i pochwała)

Nalewka jeżynowa – składniki

Na nalewkę z jeżyn potrzebujesz:

  • Ok. 1,1 kg dojrzałych jeżyn;
  • 250 ml wódki;
  • 250 ml rumu;
  • 500 ml spirytusu 95%;
  • dwa kubki miodu płynnego (każdy po ok. 350 g) 

Przepis na nalewkę jeżynową:

Jeżyny myjemy, wrzucamy do słoja albo baniaczka (3-5 litrowego) i zalewamy je miksturą złożoną ze spirytusu, wódki i rumu. Pojemnik szczelnie zamykamy. 

Włączamy jakiś krótki, wciągający serial (Klan albo Złotopolskich) i siadamy na wersalce. Czekamy ok. 4-5 tygodni aż owoce się zmacerują, co jakiś czas potrząsając pojemnikiem. Następnie odcedzamy nalew (alkohol) od owoców i zlewamy go do osobnego słoja. Owoce pozostawiamy w bukłaku. 

Do owoców dodajemy miód, zamykamy pojemnik i modlimy się, żeby ten przepis miał jakikolwiek sens. Jeśli mamy szczęście i użyliśmy dobrej jakości miodu, to po ok. tygodniu powinien się rozpuścić i w słoju powstanie słodki owocowy płyn. 

Ponownie odcedzamy owoce i płyn. Jeżyny dobrze wyciskamy, bo gnieździ się w nich jeszcze trochę drogocennej mikstury alkoholowej. Odcedzone owoce wyrzucamy, oddajemy do skupu albo wykorzystujemy do innych fetyszy. Uzyskany płyn wlewamy do wcześniej odlanego nalewu (tj. tego kolorowego alkoholu). Czekamy kolejne 2-3 tygodnie aż nalew dobrze przegryzie się z sokiem z rozpuszczonego miodu. 

Teraz najtrudniejsza część – łykamy nerwosol, puszczamy ballady Krawczyka, ubieramy choinkę i przystępujemy do filtrowania nalewki oraz przelewania jej do butelek. Ja wykorzystuję do tego celu filtry do kawy, które wsadzam w lejek i przelewam przez nie nalewkę. To rozwiązanie ma jednak ten minus, że filtry dość szybko zapychają się osadem z owoców i zmuszony jestem wtedy brzydko się do nich odzywać oraz co jakiś czas wymienić je na nowy egzemplarz. Można (a nawet trzeba, ale zapomniałem to zrobić) przecedzić nalewkę najpierw przez gazę w celu wstępnego usunięcia osadu, a dopiero potem bawić się w finalne klarowanie trunku przy wykorzystaniu bibułek niczym alchemik. 

Po rozlaniu nalewek do butelek trunek powinien leżakować jeszcze kilka miesięcy albo tygodni, a już na pewno co najmniej kilka godzin. 

W moim wypadku z wymienionych proporcji wyszło ok. 1,2 l finalnej nalewki, ale mogę się też mylić, bo część już wypito. 

jeżynówka - nalewka jeżynowa
Nalewka jeżynowa - jeżynówka
Propozycja podania

Absurdalne fakty o jeżynach

  • Jeżyna nazywana jest również ożyną lub ostrężyną (Źródło).
  • W starożytności i średniowieczu jeżyny były wykorzystywane jako barwnik (Źródło).
  • Według wierzeń celtyckich, krzaki jeżyn chroniły domostwa przed wampirami (Źródło).

Umiar ocenia:

Wyrażam aprobatę, można nalewać.

Podobne wpisy

5 1 Ocena
Ocena
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wiesław
Wiesław
3 lat temu

Witam. Chcialbym kupic 10 litrow na slub curki w maju na stol wiejski bo jak szwagier robil wesele syna rok temu to byla galanta wisniowka i wszyscy chwalili. Nie moge byc gorszy w koncu to wesele jedynej corki. Ile za litr? Napewno sie jakos dogadamy. Pozdrawiam. Wieslaw z Gosniewic

Grzegorz
Grzegorz
2 lat temu

CZŁOWIEKU!!! Jesteś poetą, wieszczem narodowym! To najpiękniej opisana nalewka jeżynowo-rumowa w sieci. Chyba tego właśnie szukałem. Ale coś jeszcze dołożę 😛 Pozdrawiam i chylę czoła!