Nalewka z czarnej porzeczki
Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki
(Podobno cierpka i słodka, ale niestety, nie mogłem sam jej spróbować)
Nalewka z czarnej porzeczki - składniki
Na nalewkę porzeczkową potrzebujesz:
- 750 g czarnej porzeczki bez gałązek;
- 500 ml wódki 40%;
- 250 ml spirytusu 95%;
- 400 ml przegotowanej wody;
- 250 g cukru.
Nalewka z czarnej porzeczki - przygotowanie
Przygotowanie nalewki zaczynamy tak, jak cywilizowany człowiek zaczyna dzień – od higieny. Owoce oczyszczamy z gałązek i listków, a następnie myjemy i pozostawiamy do obcieknięcia. Istotna część roboty jest już za nami, więc świętujemy ten fakt wrzucając porzeczkę do słoja oraz czyścimy ręce po pracy.
Następnie mieszamy ze sobą wódkę i spirytus, powstrzymując się przy tym od przedwczesnej konsumpcji. Wlewamy alkohol do słoika, aby poznał się z porzeczką i stworzył podwaliny pod stabilny związek. Zamykamy składniki szczelnie ze sobą, a pojemnik odstawiamy w bezpieczne miejsce na mniej więcej miesiąc celem maceracji. Co kilka dni potrząsamy słojem.

Po upływie miesiąca pozwalamy sobie na chwilę zadumy nad upływającym czasem, po czym przygotowujemy skomplikowaną miksturę, czyli roztwór wody i cukru. Wodę gotujemy (wierzę, że nie potrzeba na to przepisu), a następnie rozpuszczamy w niej cukier. Czekamy do ostygnięcia, a w międzyczasie układamy plan na wakacje.
Owoce odcedzamy, a uzyskany nalew przelewamy do osobnego pojemnika. Bardzo solidnie wyciskamy porzeczkę, żeby nie zabrała ze sobą do kompostownika resztek alkoholu. Do nalewu dolewamy ostudzony syrop i solidnie ze sobą mieszamy. Odstawiamy młodą nalewkę gdzieś na ubocze na jakiś miesiąc, aby zdążyła się odstać i nieco przegryźć.
Przystępujemy do najnudniejszego etapu produkcji nalewki, czyli filtrowania. Sugeruję wykorzystać w tym celu np. filtry do kawy, dzięki czemu po niezliczonych godzinach kapania nasz trunek powinien stać się zadowalająco klarowny. Teraz pojawia się kwestia sporna: podobno dobra nalewka jest jak podwyżka w pracy – aby ją w pełni docenić, należy odczekać kilka lat. Mniej cierpliwe osoby mogą jednak rozpocząć konsumpcję już po 1-2 miesiącach leżakowania trunku w piwnicy albo chłodnej szafce.
Trunek przygotowany ze składników w podanych powyżej ilościach pozwoli na uzyskanie ok. 1,30 l nalewki o mocy ok. 40%. Podane wartości są mocno przybliżone, bo część produkcji zdążyła się już zużyć.
Absurdalne fakty o czarnej porzeczce
- Znane powiedzenie mówi, że sok z czarnej porzeczki jest najlepszy do popijania niedrogiej wódki. Znawcy tematu doceniają jego niezmienny smak, niezależny od kierunku przepływu napoju przez układ pokarmowy.
- Liście porzeczki dodaje się do słoików podczas marynowania warzyw i grzybów – pełnią funkcję przyprawy.
- Czarne porzeczki były zakazane w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku, ponieważ rozprzestrzeniały grzyba zabijającego sosny białe. (Źródło)

Nalewka z czarnej porzeczki- propozycja podania.
Umiar ocenia:

Jak częstują, nie odmówię.
„Cierpkie i ciężkie jak życie w Polsce. Czyli w sumie to nawet mi pasuje.”
Buena idea! Me gusta la nalewka con grosella negra!