Nalewka z czarnej porzeczki

Przepis na nalewkę śliwkową

Subiektywna ocena
3/5

 (Podobno cierpka i słodka, ale niestety, nie mogłem sam jej spróbować)

Nalewka z czarnej porzeczki - składniki

Na nalewkę porzeczkową potrzebujesz:

  • 750 g czarnej porzeczki bez gałązek;
  • 500 ml wódki 40%;
  • 250 ml spirytusu 95%;
  • 400 ml przegotowanej wody;
  • 250 g cukru.

Nalewka z czarnej porzeczki - przygotowanie

Przygotowanie nalewki zaczynamy tak, jak cywilizowany człowiek zaczyna dzień – od higieny. Owoce oczyszczamy z gałązek i listków, a następnie myjemy i pozostawiamy do obcieknięcia. Istotna część roboty jest już za nami, więc świętujemy ten fakt wrzucając porzeczkę do słoja oraz czyścimy ręce po pracy. 

Następnie mieszamy ze sobą wódkę i spirytus, powstrzymując się przy tym od przedwczesnej konsumpcji. Wlewamy alkohol do słoika, aby poznał się z porzeczką i stworzył podwaliny pod stabilny związek. Zamykamy składniki szczelnie ze sobą, a pojemnik odstawiamy w bezpieczne miejsce na mniej więcej miesiąc celem maceracji. Co kilka dni potrząsamy słojem. 

czarna_porzeczka (3)

Po upływie miesiąca pozwalamy sobie na chwilę zadumy nad upływającym czasem, po czym przygotowujemy skomplikowaną miksturę, czyli roztwór wody i cukru. Wodę gotujemy (wierzę, że nie potrzeba na to przepisu), a następnie rozpuszczamy w niej cukier. Czekamy do ostygnięcia, a w międzyczasie układamy plan na wakacje. 

Owoce odcedzamy, a uzyskany nalew przelewamy do osobnego pojemnika. Bardzo solidnie wyciskamy porzeczkę, żeby nie zabrała ze sobą do kompostownika resztek alkoholu. Do nalewu dolewamy ostudzony syrop i solidnie ze sobą mieszamy. Odstawiamy młodą nalewkę gdzieś na ubocze na jakiś miesiąc, aby zdążyła się odstać i nieco przegryźć. 

Przystępujemy do najnudniejszego etapu produkcji nalewki, czyli filtrowania. Sugeruję wykorzystać w tym celu np. filtry do kawy, dzięki czemu po niezliczonych godzinach kapania nasz trunek powinien stać się zadowalająco klarowny. Teraz pojawia się kwestia sporna: podobno dobra nalewka jest jak podwyżka w pracy – aby ją w pełni docenić, należy odczekać kilka lat. Mniej cierpliwe osoby mogą jednak rozpocząć konsumpcję już po 1-2 miesiącach leżakowania trunku w piwnicy albo chłodnej szafce. 

Trunek przygotowany ze składników w podanych powyżej ilościach pozwoli na uzyskanie ok. 1,30 l nalewki o mocy ok. 40%. Podane wartości są mocno przybliżone, bo część produkcji zdążyła się już zużyć. 

Absurdalne fakty o czarnej porzeczce

  • Znane powiedzenie mówi, że sok z czarnej porzeczki jest najlepszy do popijania niedrogiej wódki. Znawcy tematu doceniają jego niezmienny smak, niezależny od kierunku przepływu napoju przez układ pokarmowy. 
  • Liście porzeczki dodaje się do słoików podczas marynowania warzyw i grzybów – pełnią funkcję przyprawy.
  • Czarne porzeczki były zakazane w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku, ponieważ rozprzestrzeniały grzyba zabijającego sosny białe. (Źródło)
Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki- propozycja podania.

Umiar ocenia:

Umiar1
3/5

Jak częstują, nie odmówię.

“Cierpkie i ciężkie jak życie w Polsce. Czyli w sumie to nawet mi pasuje.”

Nalewka z czarnej porzeczki

5 1 Ocena
Ocena
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mmmmmmmmmmmmmm!!1
Mmmmmmmmmmmmmm!!1
27 dni temu
Ocena :
     

Buena idea! Me gusta la nalewka con grosella negra!