Nalewka z mango (mangówka)

Przepis na nalewkę z mango

Subiektywna ocena
4/5

 (Zaskakująco dobra nalewka)

Składniki na nalewkę z mango:

  • 2 duże mango (dojrzałe, ale nadal lekko twarde)
  • 200 ml spirytusu 95%;
  • 500 ml wódki 40%;
  • 1 limonka;
  • 350 ml wody;
  • 150 g cukru.

Jak zrobić nalewkę z mango?

Najtrudniejszy etap to wybór dobrego mango. Powinno być już dojrzałe i słodkie, ale przy tym jeszcze lekko twarde. Jeśli jednak nie możecie sobie pozwolić na wybrzydzanie, to weźcie jakiekolwiek i miejcie nadzieję, że coś z niego wyjdzie. Jak to w życiu. 

Owoce obieramy i kroimy na dużą kosteczkę albo w co nam tam wygodnie. Mango wrzucamy do słoja, a następnie dodajemy sok wyciśnięty z jednej limonki. Mieszamy ze sobą 500 ml wódki oraz 200 ml spirytusu i przelewamy alkohol do słoja. W idealnym świecie alkohol powinien zakryć nam w całości owoce. 

Nalewka-z-mango-all-exclusive (2)

Całość odstawiamy w bezpieczne miejsce na 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając. Po tym czasie mango zaczyna wytracać swój kolor i ogólnie wyglądać coraz mniej apetycznie. Nie ma co ryzykować pogłębienia tego procesu, dlatego odcedzamy owoce na durszlaku i zlewamy alkohol do osobnego naczynia. Podczas gdy mango spokojnie sobie ocieka, my przystępujemy do robienia syropu.

Gotujemy wodę w garnku (dla potrzebujących – przepis dostępny tutaj), a następnie rozpuszczamy w niej cukier. Mango ponownie wrzucamy do słoja i wlewamy do niego ostudzony syrop. Zakręcamy pojemnik i trzęsiemy nim kilka minut jak podczas gry na meksykańskich marakasach. Dla zachowania odpowiedniej intensywności i wyczucia czasu można puścić sobie w tle ten utwór. Proces ten ma na celu wyciśnięcie z mango resztek pochłoniętego alkoholu oraz zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki kardio. 

Po zakończeniu kącika muzycznego  po raz kolejny cedzimy mango. Syrop wlewamy do wcześniej pozyskanego nalewu i mieszamy, a mango wykorzystujemy wedle własnej inwencji twórczej. W dalszej kolejności bierzemy się do filtrowania nalewki. Ja w pierwszej kolejności odcedziłem nalewkę przez worek do nalewek, a dopiero za drugim razem przelałem ją do butelek przez filtr do kawy. W efekcie uzyskałem niecały 1 litr przejrzystej nalewki z mango. 

Absurdalne fakty o mango

  • Mango jest narodowym owocem Pakistanu, Indii i Filipin. 
  • Sok z mango łagodzi ból gardła. 
  • W Indiach podarowanie komuś kosza pełnego mango traktowane jest jako wyraz szczerej przyjaźni. 
  • Palenie liści i drzewa mango to zły pomysł. Podczas ich spalania uwalniane są toksyny szczególnie niebezpieczne dla oczu i płuc. 
nalewka z mango

Propozycja podania. 

Umiar ocenia:

Umiar1
4.5/5

Dobre. Jak za darmo to pić po całym. 

“Dobre jak cukierek, a nawet bardziej, bo z alkoholem. Może nawet i smakuje jak mango, ale w sumie nie wiem, bo nigdy nie jadłem. Tylko mogłoby być bardziej żółte.”

Nalewka z mango – mangówka

0 0 Ocen
Ocena
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments