Nalewka z kiwi (kiwówka? Kiwódka?)

Przepis na nalewkę z kiwi z odrobiną cytryny

Subiektywna ocena
4/5

 (Całkiem dobra – lekko kwaśna, a chwilę po wypiciu czuć wyraźnie smak kiwi)

Składniki na nalewkę z kiwi:

  • 1 kg kiwi (w miarę twardego);
  • 2 cytryny;
  • 500 ml spirytusu 95%;
  • 500 ml wódki 40%;
  • 500 ml wody;
  • 200 g cukru.

Jak zrobić nalewkę z kiwi? 

Kiwi bezwzględnie obieramy ze skórki, kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do słoja. Do towarzystwa dodajemy mu cienko obraną skórkę z dwóch cytryn – warto je wcześniej dokładnie wyszorować i wyparzyć w celu usunięcia wszelkiej chemii. Alkohol jest wystarczającą trucizną i raczej nie chcemy go łączyć z mało apetycznie brzmiącym imazalilem. Ba, dobrym pomysłem jest w ogóle odpuszczenie sobie skórek cytrusów, bo jak informują osoby mądrzejsze ode mnie, wspomnianej chemii bardzo trudno się pozbyć – wszystkim domorosłym nalewkarzom polecam zapoznać się z tym artykułem. Z pewnością do słoja możemy natomiast dodać sok wyciśnięty ze wspominanych wcześniej 2 cytryn. 

All-exclusive-nalewka-kiwi (1)

Tak przygotowane towarzystwo zalewamy wymieszanym wcześniej kompotem, na który składa się pół litra wódki i pół litra spirytusu. Odstawiamy słój w bezpieczne miejsce i dajemy owocom czas odpowiednio się wykąpać w alkoholu. Polecam przetrzymać całość co najmniej 5 tygodni, potrząsając co jakiś czas pojemnikiem w celu wypracowania smukłych przedramion. Spotkałem się również z teorią, że kiwi powinno macerować się co najwyżej kilka dni, bo w przeciwnym wypadku zgęstnieje na coś w rodzaju kisielu, ale w moim wypadku nic takiego się nie wydarzyło. 

Po kilku tygodniach cedzimy alkohol do osobnego pojemnika, a kiwi pozostawiamy do odsączenia na durszlaku. W tym czasie przygotowujemy syrop, który doda odrobiny słodyczy do naszej nalewki i zauważalnie zmniejszy jej woltaż. Przepis nie jest specjalnie skomplikowany, bo polega na zagotowaniu 0,5 litra wody, dodaniu do niego 200 gramów cukru, dokładnym wymieszaniu i pozostawieniu do ostygnięcia. Co istotne, kiwi jest z natury raczej zachłanne i niechętnie oddaje alkohol, nawet pod wpływem wyraźnych nacisków (np. łyżką albo przy pomocy perswazji słownej). Sugeruję ponownie przełożyć je do słoja, zalać ostudzonym syropem, energicznie potrząsnąć i dopiero po takim zabiegu przelać płyn do naczynia, w którym od jakiegoś czasu odpoczywa alkoholowy nalew z kiwi. Jeśli chcemy, możemy pozostałe kawałki kiwi zamrozić i wykorzystać w przyszłości jako sprytny zamiennik kostek lodu do drinków. 

Syrop z nalewem odpowiednio mieszamy i ponownie cedzimy, najlepiej nawet dwukrotnie. Ja do pierwszej filtracji użyłem materiałowego worka do nalewek (coś takiego), a następnie jeszcze przecedziłem całość ponownie przez filtry do kawy. Podczas całego procederu trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale za to nalewka wyszła krystalicznie czysta. 

Po zlaniu do butelek trunek powinien przegryzać się jeszcze przez kilka tygodni. Z podanych składników uzyskałem niecałe 1,5 l nalewki z kiwi. 

Absurdalne fakty o kiwi

  • Osoby posiadające alergię na lateks bardzo często są również uczulone na kiwi. 
  • Kiwi (wówczas znane pod inną nazwą) zostało sprowadzone do Nowej Zelandii na początku XX wieku. Swoją obecną nazwę zawdzięcza podobieństwu do ptaka kiwi.
  • Statystyczne kiwi (owoc) waży 76 g. Trudno określić wagę statystycznego kiwi (ptaka), ponieważ występuje 5 gatunków tych zwierząt.
All-exclusive-nalewka-kiwi (9)

Propozycja podania w filozoficznych butelkach. 

All-exclusive-nalewka-kiwi (12)
All-exclusive-nalewka-kiwi (4)

Tak wygląda kiwi, które uparcie odmawia oddania resztek wchłoniętego alkoholu.

All-exclusive-nalewka-kiwi (2)

Mały bonus – przepis na syrop z cukrem. Danie do złudzenia przypomina popularny solnik, ale w tym wypadku zamiast soli użyto cukru. Klasyka. 

Umiar ocenia:

Umiar1
4/5

Średnie. Czyli dobre.

“Jak dla mnie trochę za słabe, ale za to pije się to z przygodami. Na początku kwaśne, a jak po chwili już się chce zakąszać, to zaczyna smakować kiwi. Gusła jakieś.”

Nalewka z kiwi (kiwówka?)

0 0 Ocen
Ocena
Powiadom mnie o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Martusia
Martusia
11 miesięcy temu

Ale super przepis! Brawo dla twórcy za ciekawy pomysł. Koniecznie muszę poprosić mojego partnera, żeby taką zrobił.

Name
10 miesięcy temu

🥝 kiwi? – myślałem, że mnie już nic nie zdziwi.
Fajnie, że gumki na szyjce butelki- zawsze to bezpieczniej. No i winszuję gry planszowej. Bardzo bym chciał zagrać w ten Wielki Połóg :p