Nalewka Kokosowa - Kokosówka
Przepis na nalewkę kokosową (w sumie bardziej likier kokosowy)
(Nieco za gęsta, ale wciąż lepsza, niż powszechnie serwowane w lokalach)
Składniki na nalewkę kokosową:
- 400 g wiórków kokosowych;
- 0,5 l przegotowanej wody;
- 750 ml spirytusu 95%;
- 350 ml wódki;
- 2 puszki skondensowanego słodkiego mleka – każda po ok. 500 g
- ewentualnie 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) – dodaje smaku kokosa, ale bardzo zagęszcza wyrób.
Jak zrobić nalewkę kokosową?
Wiórki wysypujemy do dużego słoja i zalewamy przegotowaną wodą oraz mieszaniną wódki ze spirytusem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w jakieś przyjemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie, a najlepiej miesiąc. W dobrym smaku będzie potrząśnięcie słojem raz dziennie, żeby zmotywować wiórki kokosowe do oddania całego aromatu na rzecz alkoholowej mikstury.
Przystępujemy do długiego procesu cedzenia nalewki. Alkohol ze słoja przelewamy do kolejnego naczynia przez sitko, natomiast wiórki trzeba będzie trochę potorturować, żeby zwróciły nam pochłonięty spirytus. Wyciskamy je bardzo dokładnie nad sitkiem albo cedzimy przez gazę, aż wyschną nam na – nomen omen – wiór. Możemy je później wykorzystać jako składnik do ciast, deserów albo zajmowania miejsca w zamrażalniku bez wyraźnego celu.
W dalszej kolejności mieszamy otrzymany nalew kokosowy ze skondensowanym słodzonym mleczkiem. Możemy dodać do nalewki również małą puszkę mleczka kokosowego, co na pewno zwiększy egzotyczny aromat trunku, ale bardzo go też zagęści. Ja popełniłem ten błąd przy pierwszej produkcji i raczej poprawię swoje zachowanie w przyszłości.
Otrzymany płyn kokosowo-mleczno-spirytusowy rozlewamy do butelek dla dalszego leżakowania. Dla jak najlepszego wymieszania składników możemy go też dodatkowo zblendować lub zmiskować, w zależności od posiadanych narzędzi i fantazji.
Rozlany trunek powinien nabierać mocy urzędowej co najmniej przez tydzień, ale wiadomo – im dłużej petent poczeka, tym bardziej się będzie cieszył z finalnego efektu. Wskazane proporcje (wraz z nieszczęsnym mleczkiem kokosowym) pozwoliły mi na otrzymanie ok. 1,5 litra nalewki kokosowej.
Absurdalne fakty o kokosie
- Tradycyjna filipińska wódka kokosowa nazywa się Lambanóg. Powstaje ze sfermentowanych wiórków kokosowych i jak wieść ludowa niesie, osiąga ok. 40-45% woltażu.
- 8 maja Amerykanie świętują Narodowy Dzień Ciasta Kokosowego.
Propozycja podania wraz z zaciekawionym dorszem.
Umiar ocenia:
Jak częstują, nie odmówię.
“Gęste i mocne, czyli akurat do zjedzenia na śniadanie zamiast jogurtu. Jak kto lubi Rafałelo i spirytus, to może dodać jedną gwiazdkę”
Fajny przepis, fantazyjnie opisane 🙂
Dzień dobry ile taka nalewka może stać? Robię różne nalewki ale docelowo chcę żeby stały w barku długi czas czy ta nalewka wytrzyma?
Jeśli trzymamy nalewkę (w zasadzie to likier) poza lodówką, to lepiej będzie spożyć ją w ciągu kilku tygodni, 2 miesięcy maksimum. Z drugiej strony jakiś czas temu wraz ze znajomymi utylizowałem nalewkę kokosową, która odstała blisko rok w barku – ogólnie nie polecam tego robić w domu, ale np. na rybach już można.